Dagbesteding

Dagbesteding

 

De dagbesteding  van Columbus bevat tal van activiteiten die vooral als doel hebben dat jongeren een werknemers-scholieren ritme (her)vinden en zingeving en zelfvertrouwen kunnen opdoen in een positieve groep, die positieve activiteiten onderneemt. Het is speciaal voor jongeren die bij Columbus ambulante begeleiding hebben en in de overige reguliere dagbesteding  of opleidingen niet mee willen of zouden kunnen draaien, maar gerichte één op één begeleiding nodig hebben (in een relatief kleine groep).

 

Het tuinproject

Een van onze begeleiders, Tim, is opgeleid als hovenier. Samen met een groepje jongeren onderhoudt hij de grote, prachtige tuin op de werklocatie in st Geertruid. Hier is een prachtige trap met natuursteen aangelegd en een grote vuurcirkel. Verder pronken zomer’s de overrijpe gele courgetten in de moestuin.  Soms werkt hij met het tuinteam her en der in tuintjes om allerlei vaardigheden te leren (tuinontwerp en aanleg, terras leggen, snoeien etc) Het werkritme en buiten-zijn, het gezamenlijk klaren van klussen zonder prestatie- of tijdsdruk, doet wonderen. Een van de deelnemers heeft zijn roeping gevonden en is zelfs een opleiding voor hovenier gestart.

Sinds kort is Tim ook herborist. Hij brengt jongeren in contact met de natuur, laat zien welke planten er groeien en waarvoor je ze kunt gebruiken. Hij laat hen kijken, luisteren, ruiken, proeven en voelen. En ervaren dat de natuur bijdraagt aan herstel.

 

<wordt binnekort een foto toegevoegd.>

 

**

 

Scooterproject

Begeleider Linton is tevens opgeleid automonteur en zwaait de scepter tijdens het scooterproject waar jongeren hun technische vaardigheden uitbouwen. Scooters (met goedgekeurde papieren) worden in de werkplaats nieuw leven ingeblazen. Tevens wordt gewerkt aan het leren voor theorie scooter. Zodat jongeren als ze zelf hun scooter op kunnen knappen ook legaal met rijbewijs (en verzekering) de weg op kunnen.

 

Technisch project

Eén dag staan andere technische klussen centraal. Leren hoe je een gat in de muur stuukt of een lekkende kraan repareert, behangt of kozijnen of muren schildert. Handig om  middels het op orde houden van de eigen locatie of kleine klusjes her en der tal van technische huis-tuin vaardigheden te leren die altijd van pas komen, maar tevens als snuffel oriëntatie gelden op mogelijke leer-werk trajecten. Een van onze jongeren is zo op zijn plek gekomen bij een schilderbedrijf doordat hij het plezier ontdekte in met zijn handen lekker bezig zijn en zijn dag-ritme en zelf vertrouwen hervond  met het werkproject.

 

 

Het bootproject

Wat is Columbus zonder schip? Columbus kreeg 2 jaar geleden een plezierjacht geschonken. Jongeren hebben de boot met eigen handen met veel plezier en toewijding helemaal opgeknapt.

De boot ligt in de haven van Eijsden ’s Zomers maken we tochtjes over de Maas.

 

‘Klasje’ voor zelfstudie

Al 3 jaar op rij helpt Columbus  jongeren die geen kans regulier meer maken op een opleiding of diploma bij het behalen van hun staatsexamen. Elk jaar behalen op deze wijze jongeren die uit het speciaal-onderwijs of vavo zijn uitgevallen hun diploma. Het vergt veel discipline en zelfstudie. Maar wonderwel krijgen veel jongeren op deze wijze ‘de geest’ en hebben we al menige jongeren kunnen helpen om zo de smaak van leren terug te vinden. Een van hun is zelfs nu begonnen aan een vervolgstudie MBO begeleiding speciale doelgroepen en wordt op een dag  wellicht zelf begeleider. Ook dit gebeurd in een vorm van dagbesteding.